Corporate Bullshit och affärsfloskler

Nu har du chansen är lära dig snacka skit som en riktig direktör och affärsman. Farbror Torsten vill som bekant bekant tjäna pengar och få makt, och därför har han skapat denna floskelgenerator fylld med corporate bullshit och affärsfloskler. Ni vet alla tomma affärsrelaterade ord och fraser som döljer det man egentligen vill veta.

Bara att klicka fram allt du behöver till ditt nästa möte. Om du vill ägna dig åt skitsnack förstås, annars kan du alltid förolämpa folk eller önska ondskefulla saker.

Denna floskelgenerator lär oss bland annat att vi ska brainstorma och äga frågan genom att växla upp verksamheten och få en win win situation. Det åstadkommer vi genom att powerpointa problemen och nätverka och bygga upp en adekvat mötesmatta för nå synergieffekter.

Måla sen upp ett framgångsscenario och nätverka i 2.0-stil genom att knoppa av udda tillgångar och maxa din kreativa höjd.

Frågan om vilken som är den värsta floskeln ställde DI 2022 i en intervju med Fredrik Kullberg, som skrivit boken Svensk floskelordbok:
”Utmaning. Det är ett så tydligt exempel och det är nästan det man stöter på mest. Varenda dag hör man om ordet utmaning, fast de menar problem.”

Även om det förekommer en del svengelska i denna floskelgenerator är det inget mot hur tokigt det blir om vi pratar ren svengelska.

Kända affärsfloskler 2015-2021

Börsdirektörer, VD:ar och andra chefer säger ibland floskler. Här är utvalda godbitar till citat.

Martin Cedergren, global creative director på Lindex:
”Vårt reason to talk i det här avseendet är att Lindex higher purpose är att Empower and inspire women everywhere och det jobbar vi med många olika sätt. Därför ville vi uppmärksamma att Sverige fick sin första kvinnliga statsminister.”

Kevin Kviblad, vd på Urb-It:
”Vi tar samtidigt avstånd från vårt avståndstagande till den tidigare rättningen angående till såväl den berörda paragrafen som den tillhandahållna kontaktinformationen i frågan…”

Håkan Sjölander, Easyfills vd:
”Vi har minusresultat men vi förlorar inte pengar utan vi investerar pengar i produkter och marknader, pengar som jag är 100% säker på att vi kommer att få tillbaka mångfalt.”

Avtechs styrelseordförande Bo Redeborn:
”Eftersom lönsamhetstidpunkten baseras på ett antal i dag okända faktorer, främst vad gäller tidpunkterna för när de nödvändiga nya kundkontrakten kommer att erhållas, så väljer styrelsen av försiktighetsskäl och utifrån Bolagets historik att inte lämna någon prognos för när lönsamhet kommer att uppnås. Det är styrelsens mycket starka övertygelse att lönsamhet kommer att uppnås under 2016.”

Nordic Mines med vd Eva Kaijser:
”I syfte att skydda aktieägarna från att tillföra kapital till Bolaget annat än om tillräcklig anslutning nås i företrädesemissionen är företrädesemissionen villkorad dels av att en tillräcklig anslutningsgrad i företrädesemissionen, enligt styrelsen bedömning, kan uppnås och dels av att Bolaget och bankkonsortiet träffar, enligt styrelsens bedömning, erforderliga överenskommelser avseende förvärv av långivarnas samtliga fordringar på koncernbolag enligt projektfinansieringsavtalen och att överenskommelserna, enligt styrelsens bedömning, kan förväntas genomföras på avsett sätt.”

Tormod Gunleiksrud, vd för Alimak:
”Marknadsledaren och pionjären inom industriella kuggstångsdrivna vertikala transportlösningar…”

Om du undrar vad floskeln ovan handlar om är det en verksamhetsbeskrivning. Ett annat ord man kan använda i Alimaks fall är hiss, för de gör hissar till bl.a. fastighetsbyggen.